• Peter van Straten

    Peter van Straten (ZA)

     

Peter van Straten en Jheronymus Bosch, Dali, Ernst of Magritte

Schilderijen van Peter van Straten maken deel uit van de expositie ‘Hieronymus Bosch in Africa’ van curator Sandra Hanekom gedurende het gerenommeerde Woordfees Event in Stellenbosch, Zuid Africa. Voor het werk van Van Straten is dat een soort thuiskomen. Net als wanneer hij een bijdrage zou leveren aan een expositie van Salvador Dali of Max Ernst of René Magritte. Het werk van Peter van Straten verbindt de dagdagelijkse werkelijkheid met een werkelijkheid die we vinden in het onderbewuste. Het zijn de effecten van onze dromen die we vorm geven in beelden met grote realiteitskracht. In de werken van Van Straten worden de twee werkelijkheden op magistrale wijze vervlochten tot even uitdagende als indringende schilderijen. Verbijsterende composities met dubbelzinnige perspectieven suggereren een oneindige magie. Elk werk kan op duizenden manieren waargenomen worden, steeds weer een illusie scheppend van een nieuwe, niet eerder beleefde werkelijkheid.

Peter beschouwt zijn schilderijen als cruciale  herinneringen in de huizen waarin ze weer opleven. Herinneringen van vergeten omstandigheden en emoties. Van het spel en de naïeve wijsheid van de kindertijd. Van de geheime, vaak haast heilige betekenis van doodgewone dingen. Van de diepte en de betekenis van stilte, zo vaak vergeten in de drukte van het dagelijks leven.

Quote Peter van Straten:

“ Elk heftig gevoel van eigenwaarde vraagt om even heftige nuancering. Zelfspot is daarbij een onmisbare eigenschap. In deze tijd van groeiend egocentrisme voel ik de urgentie om dit met iconische beelden onder de aandacht te brengen. Het is geruststellend om te weten dat mijn passie nooit zal worden bedreigd door iets als een bestemming, maar dat het pure gelukzaligheid is om de reis te schilderen.”

terug naar homepage

Actualiteiten in onze galerie